Headerbild

Pressmeddelande - Skatepark

2016-11-03 i Allmänt

Agnäs IK har i dagarna beviljats medel från Allmänna arvsfonden. Nu ska stor satsning för kommunens barn och ungdomar ske.

En skatepark för upp mot 2.5 miljoner kronor ska byggas där Agnäs IK leder projektet med stöd från kommunen, Idrottslyftet och allmänna arvsfonden.

Under 2015 startade en ny sektion i Agnäs IK som heter AktivUngdom. Dess mål är att utöka möjligheterna för barn och ungdomar att idrotta i Bjurholms kommun. Fokus ligger på de idrotter som kommunens barn och ungdomar vill utöva, alltså inte till en specifik idrott. Sektionen arbetar för att låta barn och ungdomar vara med och påverka vad de vill göra. 

Det har sedan tidigare funnits en liten träramp i kommunen som nu ej kan nyttjats eftersom den ruttnat upp. Denna ramp har allt fler barn och ungdomar nyttjat senaste tre åren innan den togs bort. Det som ökat lavinartat är att åka kickbike. ”Här har vi sett hur yngre barn möter äldre ungdomar och där ursprung och etnicitet har mindre betydelse. Gemenskap är ett ledord som redan präglar denna spontanidrott, vilket vi hoppas att kunna bygga vidare på”, menar Magdalena Johansson medlem och drivande i sektionen AktivUngdom.

Det finns nu ett ökande intresse hos barn och ungdomar för denna spontanidrott men med ingen plats för att utöva idrotten. Det är här sektionen AkitvUngdom nu driver projektet ”Skatepark i Bjurholms kommun”. 

 

”Vi vill göra Bjurholms kommun till en mer attraktivare kommun för familjer att flytta till och bo i och detta projekt kommer verkligen att hjälpa oss med detta. Att som kommun kunna erbjuda flera möjligheter till en meningsfull fritid är väldigt viktigt” säger Magdalena Johansson.

 

Agnäs IK kommer nu under vintern köra igång planeringen av skateparken och planen är att under våren påbörja uppbyggnaden. ”Det är väldigt viktigt för oss att barnen och ungdomarna själva får vara med och bestämma hur det ska se ut. Vi har därför tänkt att skapa en referensgrupp bestående av barn och ungdomar som redan utövar dessa spontana idrotter och kan inta en viktig position i detta projekt. Denna grupp kommer vara delaktig i hela processen från börja till slut och deras åsikter kommer värdesättas högt. Vi kommer därför bjuda in vår målgrupp till en första träff och därifrån fortsätta arbetet” menar Magdalena Johansson.